"Ha vereséget szenvedek, szükségem van rá, ha győzök, megérdemlem!" - Sir Winston Churchill

Iszom, tehát vagyok - egy filozófus borkalauza

2014/09/10. - írta: Viki in Bubbleland

831757_5.jpgŐszintén szólva én magam sem értem, hogy eddig miért nem ajánlottam ezt a könyvet Nektek…

Roger Scruton sokoldalú angol filozófus, esztéta, a kortárs brit konzervatív gondolkodás meghatározó alakja, ún. „lázadó konzervatív”. Számos egyedi hangvételű szellemi vitairat szerzője. A posztmodern nyugati kultúra és művészet kapcsán fogalmazza meg a főáramtól igen gyakran eltérő, sokszor extravagáns, érdekfeszítő, továbbgondolásra inspiráló nézeteit. Ez a borsznobizmust könnyű derűvel kifigurázó könyve megkímél minket az évjáratoktól, íz- és illatjegyektől, inkább egy szellemes filozófiai és kultúrtörténeti utazásban részesülhetünk.

Egyik kedvenc részem:

„Az ősi mondás úgy tarja, borban az igazság. És ez az igazság nem abban található, amit az ivó észlel, hanem abban, amit megoldott nyelvvel és könnyedebb modorban feltár. Amiről itt szó van, az a „mások számára való igazság”, nem a „magam számára való igazság”. Ez magyarázza mind a bor társas erényeit, mind ismeretelméleti ártatlanságát. A bor nem téveszt meg, mint ahogy a cannabis megtéveszt azzal a gondolattal, hogy egy másik, magasabb világba lépünk be. Ezért különbözik teljesen még a legenyhébb tudatmódosító drogoktól is, … ezek a drogok hazugságokat mondanak egy másik világról, egy transzcendens világról, amelyhez képest a hétköznapi jelenségek világa jelentéktelenné fakul, vagy legalábbis jelentéktelenebbé, mint amilyen. A bor ezzel szemben reálisan festi le az előttünk lévő világot, és emlékeztet rá, hogy ha előzőleg nem sikerült megismernünk, akkor az azért van, mert nem sikerült igazán hozzá tartoztunk – ez pedig olyan fogyatékosság, amelynek legyőzése a bor egyedülálló erénye. … Igaz, hogy a bor bizonyos fénnyel övezi az esetleges dolgok belső mivoltát, és utal egy másik módra, ahogy a létet meg lehet ismerni. De ezt anélkül teszi, hogy eltakarná a fényt, amely a világunkat megvilágítja, és anélkül, hogy megtévesztene bennünket, hogy egy másik és kevésbé illuzórikus alternatívába léptünk át. Tiszteletben tartja illúzióinkat, a szelídebbeket még fel is nagyítja. De nem nyújt menekülő utat a valóság elöl.”

Olvasása egy(néhány) pohár bor mellett ajánlott (vagy pezsgő, teljesen mindegy).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubbleland.blog.hu/api/trackback/id/tr946686379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása