"Ha vereséget szenvedek, szükségem van rá, ha győzök, megérdemlem!" - Sir Winston Churchill

Pezsegő özvegyek

2014/09/06. - írta: Viki in Bubbleland

Az előző orvostudományi érdekességek után most következzen némi történelmi kitekintés.

Tudtátok, hogy az “özvegy” fraciául “veuve”? Bizonyára többen találkoztatok már ezzel a kifejezéssel néhány Champagne üvegen, és netán ezen információ birtokában már kezd is kirajzolódni a történet... Többek között hozzájuk, az “özvegyekhez” kötődik a modern Champagne ipar megteremtése, miután szembefordulva az akkori társadalmi elvárásokkal az első női vezetők lettek Franciaországban a 19. században.

MadameClicquot.pngMadame Barbe-Nicole Clicquot (szül. Barbe-Nicole Ponsardin) volt első ezek között a hölgyek között, aki mindössze 27 évesen férje halála után vette át a Champagne ház vezetését 1805-ben. Igazi újítóként megalkotta az első “házasított” rosé pezsgőt 1818-ban (vagyis amikor a fehér és vörös alapbor házasítása eredményezi a rosét, mely eljárás kizárólag Champagne-ban engedélyezett). Az ő nevéhez fűződik a világ első Champagne címkéjének elkészítése, valamint a modern jellegzetes Champagne üveg alakjának megtervezése. Ő alkotta meg a híres ikonikus narancs címkéjű Veuve Clicquot is. A napóleoni háborúk alatt Champagne-t adott a katonáknak, akik kardjukkal nyitották ki az üveget. Így kezdte meg térhódítását a ma már népszerű sabring technika (akiknek ez újdonság, youtube, aztán óvatosan ám...). És ha már technika… ő találta meg a módját, miként lehet az üledéktől megtisztítani a bort, mely folyamat magába foglalta a lerázást, amikor is kézzel forgatva a palackot a seprő szép lassan levándorol a palack nyakáig. Ez mai napig a tradicionális pezsgőkészítési procedúra egyik alapját képezi (habár természetesen néhol már gépesítve van). A Veuve Clicquot Ponsardin ház egyébként egy luxuscég, az LVMH (Louis Vuitton Moët Henessy) tulajdona jelenleg. 

Pommery_new_new_new.jpg
 
A következő név a sorban özvegy Louise Pommery, aki párja 1860-as elvesztését követően átvállalta a Champagne társaság vezetését, és akinek irányítása alatt készültek a legmagasabb minőségű pezsgők. Az általa vásárolt különleges mészkő és kréta bányák 12 mérfölddel Reims városa alatt lehetővé tették 20 millió palack tárolását és érlelését szabályozott hőmérsékleten. Tulajdonképpen az ő érdeme a pincehasználat népszerűsítése a Champagne házak között.

 
LilyBollinger_new_new.pngA harmadik híres özvegy Madame Lily Bollinger volt, aki 1941-ben kezdte el igazgatni a birtokot férje halála következtében. Kitartó munkájával és rengeteg utazásával ő érte el a Bollinger nemzetközi ismertségét, továbbá azt is, hogy James Bond kedvencévé váljon ez az ital. Tőle származik a következő idézet :
„Pezsgőt iszom, ha örülök, és akkor is, ha szomorú vagyok. Néha egyedül is iszom, társaságban pedig egyenesen kötelezőnek érzem. Elkortyolgatom jóllakottan is, meg éhesen is. Máskor azonban hozzá sem nyúlok, kivéve, ha szomjas vagyok.” 

Hölgyek, Urak, Ti milyen hangulatban vagytok épp?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubbleland.blog.hu/api/trackback/id/tr526675247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása